EUREKA2

Представљамо Вам партнера: АУ Еурека из Крушевца

У циљу да јавности боље представимо партнере Академије националног развоја, покренута је рубрика “Представљамо Вам партенера” . Жеља је да кроз информативне чланке јавности скренемо пажњу на достигнућа партнерских организација али и да им се на тај начин захвалимо за вишегодишњу подршку и заједнички рад у нади да ћемо временом заједно успети да се приближимо заједничким циљевима због којих су организације основане и партнерства склопљена.
Као поклон Астрономском удружењу Еурека из Крушевца, председник локалног руководства Академије националног развоја у том граду, историчар Младен Вељковић је саставио ретроспективу првих пет година постојања АУ Еурека која је на свечаности обележавања тог јубилеја уручена председнику АУ Еурека Зорану Томићу.
У наставку Вам достављамо пун садржај публикације:

 

 

ПЕТ ГОДИНА – АСТРОНОМСКО УДРУЖЕЊЕ ЕУРЕКА(2010-2015)

 Младен Вељковић

Прошло је тачно пет година од како је у  Крушевцу основано астрономско удружење Еурека у просторијама Гимназије. Идеја о оснивању друштва која за циљ има промоцију не само астрономије, већ и науке уопште у Крушевцу, потекла је од младог и амбициозног научника Зорана Томића, тадашњег студента Економског факултета у Нишу и бившег Гимназијалца.

Корени овог друштва леже у астрономској секцији Гимназије која је формирана 2003. чији су иницијатори били тадашњи ученици и петничари Владимир Ђокић и Ксенија Крсмановић. Ова секција је наишла на подршку професора физике и ученика који су гаијли интересовање за астрономију. Главни њен циљ је био популаризација астрономије и астрофизике у основним и средњим школама у Расинском округу. У периоду од 2008-2009.год. секција је организовала низ предавања (Соларни систем, црне рупе, консталације, радио телескоп, време итд.) и посматрања на Багдали са телескопом Sky Watcher 114/500 на EQ1 монтажи. Један од главних активности секције било је учешће у обележавању Интернационалне године астрономије у 2009-ој,[1] и одржавање интернационалног пројекта Галилејева ноћ.[2] Треба напоменути да су чланови секције покренули пројектат Одређивање основних карактеристика Јупитера.[3]

EUREKA1

Чланство Астрономског удружења Еурека (март 2015.)

После успешног рада секције у периоду од њеног оснивања па до 2010. године, родила се идеја да она прерасте у удружење које ће имати исте циљеве и задатке. Са великим искуством које је стекао током сарадње са члановима астрономског друштва „Алфа“[4] из Ниша, Зоран Томић је дошао на идеју да се удружење сличног типа формира у Крушевцу. Уз његову иницијативу и помоћ проф. физике Драгана Милићевића и чланова астрономске секције та идеја је реализована.

Астрономско удружење „Еурека“ основано је 06. 03. 2010. у просторијама Гимназије од стране проф. Драгана Милићевића, председника Аматерске астрономске асоцијаце Србије Драгана Радмиловића, локалног предузетника Недељка Пестерца, Бојане Зајић, проф. Миланке Илић и Зорана Томића.[5] Као и у случају секције, главни циљ и задатак Друштва је популаризација астрономије и њој сродних наука, организовање предавања са разним темама из области астрономије, организовање астрономских посматрања у Крушевцу и учешће на разним пројектима. Овом приликом Друштво је организовало своје прво јавно посматрање на Багдали под називом Упознај астрономију и небеска тела. У реализацији посматрања коришћени су телескопи Newton 114/500 и TeleScinece 60/700.[6]

 

Од самог свог оснивања удружење је активно кренуло са радом. У периоду од 2010.год. па до 2015.год. одржан је велики број предавања у Гимназији и другим школама у Крушевцу и околини, организована су јавна посматрања на Костурници, Багдали и ван града. Удружење је током свог постојања учествовало на бројним страним и домаћим пројектима.

Овом приликом пажња је посвећена најбитније догађаје и предавања која су организована од стране друштва. У просторијама Културног центра Крушевац одржано је предавање проф. др Слободана Нинковића о звезданом систему 26. 03. 2010. После одржаног предавања члан удружења Драган Радмиловић организвао је посматрање Месеца и Сатурна на Багдали (телескоп Sky Watcher 200/1000). У току исте године, тачније 18. 09. 2010,  успешно је организован пројекат Међународна ноћ посматрања Месеца (International Observe the Moon Night (InOMN)).[7] Од 2010. овај пројекат се стално организује у Крушевцу. Овом приликом одржан је низ предавања: Саша Ђорђевић, Уопштено о Месецу; Давид Тодоров, Истраживање Месеца; Кристина Гвозденовић, Митови и чињенице о Месецу; Зоран Томић, Занимљиве чињенице о нашем најближем свемирском комшији. Обављено је посматрање како Месеца тако и Јупитера (коришћени телескопи TeleScinece 60/700 и Sky Watcher 150/750 на EQ3 монтажи). Овај догађај у Крушевцу добио је похвале од стране Андрија Шанера, једног од организатора овог међународног пројекта. У октобру, тачније од 04. до 09. удружење је учествовало у организацији и реализацији Светске недеље свемира (World Space Week)[8] у Крушевцу. У децембру учествује на Фестивалу науке у Београду.

До јуна 2011. удружење активно учествује у промоцији астрономије и учествује у активностима организованих од стране других удружења како домаћих тако и страних. Треба напоменути да је до маја 2011. удружење је било регистровано, међутим, због финансијских потешкоћа прелази у неформални тип удружења.

У периоду од 2010. до 2013.год. удружење је узело учешће на фестивалу науке „Дани Еуреке“. Публика је  на  првом фестивалу науке у Крушевцу могла да чује предавање Зорана Томића и Милутина Спасића о Астрономији из фотеље тј. како се помоћу савремене комуникационе технологјие може бавити посматрачком астрономијом седећи са својим рачунаром. На другом фестивалу 2011.год. удружење је организовало предавање о Сунцу и његово посматрање из дворишта Гимназије, а у вечерњим сатима вршено је посматрање Месеца и Јупитера. На трећем фестивалу 2012. реализована је поставка заједно са студентима Астрономија из фотеље из Ниша под називом Сунце за све (на овој поставци посетиоци су могли да посматрају Сунце из три телескопа), а у вечерњим сатима обављено је посматрање звезданог јата М13, Адромеда галаксије (М31), планирано посматрање Месеца и Јупитера није успело (нису посматрани у планирано време јер су их зграде блокирале). На четвртом одржаном фестивалу 2013. астрономско удружење „Еурека“ припремило је богати програм. Из дворишта Гимназије по четврти пут је организовано посматрање Сунца. Одржана су два предавања: Милош Станковић је причао о највећим открићима из астрономије, а Зоран Томић о астрономији на интернету. У холу Гимназије организована је изложба фотографија под називом Крушевачки астрономи у акцији. На тргу Костурница одржан је ноћни део поставке (посматрање Месеца, Адромеда галаксије (М31), М13 звездано јато).

У 2013. години удружење учествује у пројекту Небо за све[9] које се организује у склопу пројекта BeEverGreen од стране удружења грађана Treehouse које је финансирано од стране амбасаде СДА-а у Србији у периоду од јуна до септембра. У току овог периода организован је низ јавних посматрања са Слободишта, Багдале, Јастрепца и Рибарске бање. Током трајања овог пројекта мапирано је светлосно загађење Крушевца.

Што се тиче горе напоменутог мапирања светлосног загађења, реализује се у склопу пројекта Great World Wide Star Count.[10] Циљ овог пројекта јесте упознавање светске популације о проблему светлосног загађења. Сваке године у одређеном временском периоду организује се прикупљање података којима се прави светска мапа светлосног загађења. Удружење прикупља податке о светлосном загађењу од 2011.[11]

Од 2014. чланови удружења укључили су се у превођењу програма Solar System Scope.[12] Наиме, креатори програма INOVE из Словачке расписали су позив у којем позивају волонтере да раде на превођењу програма на што већем броју страних језика. Удружење Еурека одазвала се позиву. Чланови тима су од августа 2014. кренули са превођењем програма на ћирилично писмо, и у договору са ауторима програма биће одрађена и верзија на латиници. Програм представља 3D симулатор  Сунчевог система и ноћног неба у реалном времену, приказује и Сунце, планете, комете, звезде и сазвежђа. Од активности у 2014. треба напоменути кратак курс из астрофотографије, предавања Буди и ти астроном која су одржана у ОШ Доситеј Обрадовић, Драгомир Марковић и Станислав Бинички, учешће на 17. Националној конференцији астронома Србије.

Да астрономско удружење Еурека има снагу и вољу за промоцијом астрономије и науке уопште види се по активностима на почетку 2015. Чланови удружења присуствовали су презентацији и отварању представништва Академије националног развоја[13] у Крушевцу одржаног 29. јануара 2015. Овим поводом организован је округли сто на тему Предности и мане цивилног сектора у области функционалног образовања у Србији у којем су учешће узели чланови удружења. Овај округли сто представља наставак активности  који је реализован у Београду 2014. између АНР-а и удружења.

Друга активност угледа се у припреми прославе 5. рођендана удружења. У просторијама Гимназије одржана су два предавања на тему Најсјаније ствари у Универзуму и Месец.

EUREKA3

припреме пред астрономско посматрање

За својих пет година постојања Астрономско удружење Еурека је организовала низ предавања, јавних посматрања и активно радила на промоцији науке. Међутим, за крај је остављен можда најбитији циљ чланова удружења, а то је да Крушевац добије своју опсерваторију која ће промоцију астрономије и њој сродних наука подићи на један виши ниво.

Чланови Атрономског удружења Еурека:[14]

 • Зоран Томић
 • Сања Јовановић
 • Милош Станковић
 • Дарко Јовановић
 • Александар Ристић
 • Давид Тодоров
 • Милутин Спасић
 • Никола Недељковић
 • Барбара Недељковић
 • Анђела Петровић
 • Стефан Анђелковић


[1] Поводом обележавања овог догађаја одржан је низ предавања од којих издвајамо: Шта је астрономија? и предавање о књизи Време Стивена Хокинга; о пројекту видети: http://www.astronomy2009.org/

[2] Циљ овог пројекта, који одржан у Крушевцу 23-24 октобра 2009.год.,  је упознавање са радом италијанског астронома, физичара, математичара и филозофа Галилејо Галилеја (1564-1642). Пројекат је био подељен у два дела. Први део обухватао је предавања: Зоран Томић, Шта је астрономија?; Олгица Луковић, Модерно проучавање Месеца?;Бојана Зајић и Милутин Спасић, Земљин свемирски комшилук; Павле Грковић, Неко је давно рекао да се Земља још окреће. Други део је требао да обухвати посматрања са Багдале, али због лошег времена од тога се одустало и прешло се на посматрање Јупитера путем виртуелног телескопа ; видети: http://www.galileannights.org/

[3] Пројекат је писан уз помоћ проф. Драгана Милићевића и Зорана Томића. Циљ је био да се ученици боље упознају са астрономијом као науком.

[4] Астрономско друштво „Алфа“ основано је 12. 04. 1996. године у Нишу под називом Астрономско друштво Ниш. Садашњи назив Друштво носи од годишње скупштине одржане 03. 03. 1997; видети: http://www.alfa.org.rs/

[5] Z. Tomic, Promotion and populariyation of astronomy in Krusevac 2008-2011, Publications of the Astronomical observatory of Belgrade no. 91 (2012), 378; http://www.eureka.nebjak.net/

[6] Више података о опреми удружења види: http://eureka.nebjak.net/?page_id=528

[7] Међународни пројекат који се реализује од 2010. године не светском нивоу. Циљ пројекта јесте посматрање нашег најближег свемирског комшије, Месеца.

[8] Светска недеља Свемира (World Space Week) је међународна прослава науке и технологије. Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 1999. да се Светска недеља свемира одржава сваке године од 04. до 09. октобра; види: http://www.worldspaceweek.org/

[9] O пројекту види: http://eureka.nebjak.net/?page_id=717

[11] Извештаји мапирања видети: http://eureka.nebjak.net/?page_id=724

Posted in Uncategorized.